11 de nov. 2008

TRASTORNS DE LA CONDUCTA ALIMENTÀRIA

El dijous 13 de novembre a les 10:30h vam parlar dels trastorns de la conducta alimentària a càrrec de Francisco Moruno, psiquiatra infantil i terapeuta familiar, coordinador del CSMIJ Alt Penedès de Vilafranca i l'antena de Sant Sadurní del Servei de Psiquiatria i Psicologia de l'Hospital Sant Joan de Déu.

De què parlem quan ens referim als trastorns de la conducta alimentària? Ens referim a l'anorèxia nerviosa, bulímia i obesitat. "Els estereotips i els models imperants influeixen en la conducta alimentària. Considero que és un problema on la societat i la família hi tenen molt a dir", afirma el psiquiatra. Francisco també es va encarregar de diferenciar els símptomes i els trastorns de la conducta alimentària per evitar l'alarmisme social de la incidència d'aquesta problemàtica propi dels mitjans de comunicació. Quan la vida d'una persona gira al voltant del seu cos, el seu aspecte físic i la imatge corporal, podem pensar que hi ha algun tipus de problema emocional. És necessari revisar l'actitud de mares i pares, doncs el psiquiatra recomana que s'apropin a fills/es sense que la comunicació giri al voltant de l'alimentació. "És molt important apropar-se al nostre fill/a defugint d'allò que fa por ja que molts pares i mares cauen en aquest error de només parlar de calories i kilos. No només volem parlar de menjar, sinó preocupar-se pel benestar i felicitat", afirma el psiquiatra.

També va emfatitzar la importància del diàleg i el vincle en la família més enllà de l'alimentació. S'ha de deixar parlar a la persona adolescent, doncs parlar no vol dir interrogar diferenciant les pors de mares i pares enfront la necessitat de l'altre. En funció de l'apropament del pare o de la mare, la persona adolescent anirà on realment li preocupa, allò que li treu la son o aquell conflicte que li angoixa. Aconseguir que el teu fill o la teva filla sigui una persona aliada a tu com a mare i/o pare és tot un art, no un enemic que dificultarà deixar-se ajudar en cas de ser necessari.

"Estar prim/a; però sa", va deixar molt clar el Dr. Moruno en la seva intervenció en el programa dedicat als trastorns de la conducta alimentària. Si vols escoltar el programa des d'Internet, pots anar al següent enllaç de l'àudio del programa: Qui t'entengui - Trastorns de la conducta alimentària.

1 comentari:

Unknown ha dit...

Hola,
Paco Moruno uy si me acuerdo de ese hombre, un hombre muy irrespetuoso, yo lo habia tenido de psiquiatre, y me decia que no era normal y no sé que, a mi particularmente no me gusta nada, y no tiene nada de valor humano. Puede dar buenas explicaciones pero para mi es una nefasta persona.
Que vamos hacer no todas las personas son iguales ni tampoco tienen una enseñanza igual.