1 d’abr. 2009

EXERCICI FÍSIC

En el programa d'avui del Qui t'entengui que et compri, parlarem sobre l' EXERCICI FÍSIC a l'adolescència. Algunes de les qüestions que s'han posat sobre la taula han estat les següents: Quins són els beneficis de la pràctica esportiva en l'adolescència? Quins són els esports més idonis per realitzar? Com motivar als adolescents en la pràctica de l'exercici físic? Quins perills hi ha en una pràctica excessiva? Avui hem comptat amb la col·laboració de Joan Recasens, tècnic del Patronat d'Esports de l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès.

Alhora de promoure l'activitat física en fills/es adolescents, en Joan ens ha recomanat no obligar. En tot cas, és més profitós ajudar a escollir quina és l'activitat més idònia a partir dels interessos i preferències. Per això, cal saber que hi ha una llista extensa d'activitats que es poden fer en diferents mitjans: terra, aire i aigua. També ha destacat la importància que es practiqui activitat física en l'àmbit familiar. Si la mare o el pare tenen l'hàbit de practicar exercici, aquest pot ser un bon model que la persona adolescent pot incorporar en el seu estil de vida. Un altre dels avantatges de practicar activitat física és que ajuda a organitzar-se, planificar-se i gestionar el seu temps de manera efectiva per poder complir amb les obligacions acadèmiques.

En Joan Recasens ens ha explicat que, durant el període de l'adolescència, es produeix una ruptura entre la infància i l'etapa adulta. Hi ha casos de joves que han practicat exercici durant la seva infància i ho abandonen quan són adolescents. Pot ser que aquest abandonament pogui ser interpretat erròniament per mares i pares. La realitat és que, després de l'adolescència, molts d'aquests joves recuperen aquest hàbit i l'integren en el seu dia a dia. Per tant, el principal problema és com motivar als joves a practicar exercici, doncs són pocs els casos de persones que viuen obsessionades amb el culte al cos. És més freqüent detectar el sedentarisme que no la vigorèxia. De totes maneres, el valor de l'esforç associat a l'esport es pot traslladar a la resta d'àmbits de la vida d'una persona millorant la seva salut física, psicològica i social. No ens hem d'oblidar que hi ha pràctiques esportives socialitzadores i que faciliten una xarxa social pel jove.

Si vols conèixer els recursos existents a Vilafranca del Penedès, et convidem a conèixer el Complex Aquàtic on es realitzen diferents activitats físiques: natació, ioga, tai-txi, fitness aquàtic, etc. Properament, podreu trobar l'àudio del programa d'avui a la web de l'Ajuntament de Vilafranca del Penedes. Recomana el programa a totes aquelles persones que tenen fills i filles adolescents, doncs la oportunitat d'aprendre està al nostre abast.