3 de març 2009

ALIMENTACIÓ A L'ADOLESCÈNCIA

Arribar a l'adolescència suposa entrar en una etapa de grans canvis, tant físics, emocionals, com intel·lectuals. Es, per això, que una bona alimentació és molt important en aquesta etapa.
Per poder aconseguir un bon estat anímic, per poder ajudar a tenir una millor concentració i per assegurar un correcte creixement, alguns dels consells que haurien de portar a terme són:

· Compartir i crear un bon ambient durant els àpats, entre pares i fills.

· Cal fer un bon esmorzar abans de sortir de casa, que ha d'incloure: un làctic (got de llet, iogurt), una ració de pa o cereals o torrades i una fruita o suc de fruita. Hem de pensar que durant la nit hem gastat les nostres reserves d'energia i cal reposar-les pel contrari el nostre organisme es ressentirà i es manifestarà sentint-nos cansats en el cas de no esmorzar.

· A mig matí i per no disminuir la capacitat de concentració a la classe és important que l'adolescent esmorzi un entrepà amb una mica de pernil, embotit o formatge.

· Fer un dinar equilibrat és imprescindible per recuperar-se de la jornada del matí i poder enfrontar la tarda amb la màxima concentració i el màxim de vitalitat. Aquest dinar ha de tenir una part d'aliments energètics (patata, arròs, llegum o pasta), una ingesta de proteïnes (carn, peix, o ous) i uns postres que poden ser una fruita.

· Es important fer un berenar, un cop finalitzada l'escola, i abans de realitzar les tasques escolars. Aquest berenar podria estar format per un entrepà, uns cereals amb llet o bé uns fruits secs amb un iogurt.

· El darrer àpat del dia se li ha de donar la mateixa importància que la resta d'àpats, doncs hem de preparar el nostre organisme per anar a dormir, doncs durant aquest temps hi ha una gran necessitat ja que té lloc la reparació dels teixits i cal per tant una font energètica.
La nutricionista Eulàlia Vidal va recordar que és important evitar dietes miraculoses que no aporten res beneficiós i disminueixen el rendiment de l'adolescent i, en cas de voler iniciar una dieta per perdre pes, va aconsellar l'assessorament d'una dietista.