2 d’oct. 2008

LA SALUT AMB ULLS DE JOVE

Avui dijous 2 d'octubre han participat en el programa "Qui t'entengui que et compri" tres persones joves de la nostra vila per parlar de la salut des dels ulls dels joves. En aquesta nova segona edició del programa, també s'ha comentat quina és la seva opinió sobre l'actitud de mares i pares sobre la salut dels joves. Hi han participat la Mònica Luna, estudiant d'Educació Social, Miriam Arnan, estudiant d'ESO, i Marina Tomàs, estudiant de 1r Batxillerat. Sexualitat, drogues, gestió de les emocions, trastorns de la conducta alimentària, oci nocturn,... Es recullen alguns dels comentaris realitzats per cada una d'elles.

La conversa radiofònica s'ha iniciat sobre sexualitat. Segons Marina: "A casa, el sexe és un tema tabú. Considero que els joves pensen que no els hi passarà mai res. I això no és cert. Pel simple fet de tenir informació, no n'hi ha prou". De la sexualitat s'ha parlat de les drogues. "La gent no ho sap i no li importa... això és un problema. En el tema de drogues, hauries d'estar informat de les conseqüencies del consum i fer prevenció" ha comentat la Miriam. La Mònica ha emfatitzat la importància el paper de la comuniació en el grup d'amics, escola i familia. Les tres persones han exposat la pressió del grup existent sobre les conductes de risc. "Els companys et diuen que ho provis... si algú s'assabenta que ets verge, et discrimen", comenta la Miriam. Sobre les diferències entre nois i noies, la Marina ha dit el següent:"Els nois tenen més pressió per ser més machote". També s'ha reflexionat sobre el culte al cos i els trastorns de la conducta alimentària sobre el que la Miriam ha dit que "la gent deixa de menjar perquè comença a augmentar de pes... no tenen en compte els canvis de la pubertat". "Hi ha gent que pensa que, si no t'entra una talla, ja no ets ningú", comenta la Marina. I tot això succeeix en una etapa vital anomenada adolescència. "Durant l'adolescència, has de ser madur, has de saber dir que no, has de saber el que vols... són massa demandes per part de la societat", comenta la Mònica. I... què els hi demanen als mares i pares? Totes tres afirmen que és necessari parlar en la famíla. Diàleg, confiança, respecte i una bona comunicació són els requisits essencials per cuidar la salut dels fills i filles adolescents. "També cal entendre'ls ja que no és fàcil el seu paper... ells miren que no ens passi res, doncs ho fan el millor que saben i poden", comenta la Marina.

Des del Servei de Salut Pública, els hi volem donar les gràcies a la Marina, Miriam i la Mònica per la seva participació en el programa d'avui. En la propera edició del dijous 10 d'octubre, hi participarà Julia Moreno, infermera del programa "Salut i Escola".